Een verhuurhypotheek voor een consument – deel 3

In deel 2 heb ik uitgelegd hoe je een indicatieve berekening maakt van de bruto en netto huur. De volgende stap is dat je op basis van de bruto en netto huur een indicatieve berekening kunt maken van de marktwaarde in verhuurde staat. Dit bedrag heb je nodig om de maximale hoogte van de maximale verhuurhypotheek te berekenen. 

Voorbeeld indicatieve berekening marktwaarde in verhuurde staat

Als je de huurprijs hebt vastgesteld, kun je daarna de marktwaarde in verhuurde staat bepalen. Dit kan eenvoudig aan de hand van onderstaande voorbeeld. Het rendement voor de betreffende regio is hierop van invloed. Komt de puntentelling boven de 142 punten uit, dan valt de woning in de vrije sector en is de huurprijs afhankelijk van de markthuur. Een taxateur stelt de markthuur vast aan de hand van de locatie, ligging en type woning. Via de Huurcommissie kun je het document Maximale huurprijzen zelfstandige woonruimte per 1 juli 2020 raadplegen. In dit document vind je welke huurprijs van toepassing is bij het vastgestelde aantal punten. Dit kan hoger of lager uitvallen dan de markthuur maar dan heb je alvast een indicatie.

De vastgestelde bruto huur vul je in bij ‘huurprijs per maand’. Vervolgens vul je het percentage in dat van de huur afgaat voor lasten en beheer (exploitatiekosten). Lloyds Bank houdt in dit voorbeeld als richtlijn 30% voor exploitatiekosten aan. De huurinkomsten per jaar minus de exploitatiekosten, zijn de netto huurinkomsten. De netto huurinkomsten worden gedeeld door het netto rendement, dan heb je de waarde vrij op naam. Hierop worden de kosten koper in mindering gebracht en weet je wat de marktwaarde in verhuurde staat is. De grote onbekende factor in onderstaande berekening, is het netto en bruto rendement. Het rendement hangt af van de regio waarin de woning staat. Deze vraag je op bij een taxateur of makelaar. 

         

Voorbeeld berekening uit taxatierapport – marktwaarde in verhuurde staat
Onderstaand voorbeeld komt uit een gevalideerd taxatierapport. Je ziet dat de indicatieve berekening hierboven dezelfde uitkomst geeft. Maar het is geen garantie dat de indicatieve berekening altijd overeenkomt of in de buurt komt van de berekening van de taxateur. Wees voorzichtig met uitspraken over de maximale leencapaciteit van de klant.

Met deze hypotheekaanbieders werken we samen

Hypotheken voor consumenten

  • – Lloyds Bank Verhuurhypotheek 
  • – NIBC Direct Investeringshypotheek
  • – Dynamic Verhuurhypotheek
  • – Woonfonds Woningverhuurhypotheek
  • – Nationale Nederlanden Verhuurhypotheek

Hypotheken voor professionals

  • – De Nederlandse
  • – Nestr

Hypotheken voor beide

  • – RNHB
  • – ABN AMRO
  • – ING Bank

 

Wil je meer weten?

Heb je vragen over dit blogbericht, de rekentool van Lloyds Bank of over verhuurhypotheken in het algemeen? Neem dan met mij, Roel Wonders, of één van onze hypotheekspecialisten contact op: Ron, Luc, Luuk, Joris en Sander.